Wednesday, July 14, 2010

Professional kah wanita jika menjadi ketua?

Kebanyakkan zaman skrg adalah wnita menjadi ketua, pemimpin. Tetapi setakat mana kebolehan mereka? mmg tidak dinafikan mereka layak dan hebat ketika menjadi ketua, tetapi mereka tidak boleh lari dari emosi. kadang2 emosi yg keterlalauan yg tidak kene pada tempat nya. perasaan dengki sesama lain, menjadi seperti vena yg terbesar dlm bdn manusia. senang dikatakan seperti urat yg kuat di batang pokok. buruk sangka antara 1 sama yg lain, walaupun tiada niat apa apa.

Organisasi tidak stabil dan boleh runtuh jika mereka tidak boleh mengawal diri mereka. ,ereka menyatakan mereka benar, betul mereka benar. tapi jgn sampai memburukkan org lain. manusia perlukan toleransi dan manusia bukan robot. MANUSIA di cipta oleh Allah utk berfikir, tolong 1 sama lain. mmg betul ada undang2 dan tatatertib kerja. tapi semua itu perlukan toleransi. tegas perlu ada pada tempatnya. kepada para ketua terutama wanita tolonglah rujuk kembali kepada Rasullullah. bagaimana jadi ketua.

1 comment:

  1. em, wanita memang terbukti kepimpinannya..begitu juga lelaki..sebenarnya tiada bezanya kepimpinan antara lelaki dan wanita selagi tunjang pegangannya kepada apa yang Allah tetapkan..Banyak contoh lelaki kurang berkesan kepimpinannya, begitu juga wanita..yang pasti tidak ada satu pun pemimpin di dunia ini boleh berdiri dengan sendirinya...orang2 sekelilinglah yang membentukkan ketokohannya..jika baik org sekelilingnya, yang lemah dan kurang pasti akan terbaiki, jika buruk orang sekelilingnya pemimpin yang paling baik sekalipun boleh hancur.

    ReplyDelete

Sekitar majlis akad nikah dan kenduri kahwin

Alhamdullilah dengan sekali nafas aku telah selamat di ijabkabulkan dengan Isteriku Husna Bt Lutfi pukul 11 pagi pada 11 ogos...