Selamat Datang ke blog saya :)

Wednesday, April 2, 2014

Sekitar majlis akad nikah dan kenduri kahwin







Alhamdullilah dengan sekali nafas aku telah selamat di ijabkabulkan dengan Isteriku Husna Bt Lutfi pukul 11 pagi pada 11 ogos 2013 di masjid kemumin di Pengkalan Chepa, Kelantan. Majlis akad nikah ini adalah pada hari raya ke 4 aidil fitri 2013. Terima kasih saya dan isteri ucapkan kepada semua mereka yang terlibat dalam majlis ini semada secara langsung atau tidak langsung. Majlis disebelah perempuan adalah pada hari yang sama iaitu 11 ogos 2013 manakala di rumah aku pada minggu depannya 17 ogos 2013. 


Masjid Mukim Kemumin

Gambar bersama keluarga sebelum akad nikah





Rakan-rakan yang hadir memeriahkan majlis

Gambar berselawat di sepang ketika menyambut menantu







Jamuan makan walimah

Rakanrakan dari Kulliyyah of Nursing yang hadir

Servis MOTOR (cite lame x igt nk post)

Servis MOTOR

Hari ini 11/7/13 aku balik awal sebab servis motor. servis ni dinamakan full service (cuci carburitor+tukar minyak hitam) semua nya 35+15+plug motor.. semua nya rm 56. Motor ni sepangjang beli, masih belum di ''full servis lagi''. Lepas sejam baru siap habis servis, motor pun rase ringan.. hehe.. sebelum ni servis absorber depan rm60 sepasang sebab bocor baru ni.. so total semua dah RM 116 dah spend kt motor ni.. xpe la, asalkan ringan dan selesa bawak.

tinggal nk tukar sport rim sebab alang2 tayar dah botak.
Selamat berpuasa !!!

Lawatan Panel Penilaian Akreditasi Program Siswazah Fakulti Perubatan UKM pada 2 februari 2014



lawatan panel penilai adalah bertujuan untuk mengenalpasti masalah pelajar2 pasca siswazah sepanjang pembelajaran di ukm. Lawatan panel penilai ini diadakan hanya sekali dalam masa 5 tahun. Panel ini akan membawa masalah yang dihadapi oleh para pelajar ke peringkat tertinggi ukm untuk cadangan dan pendapat. Para panel ini terdiri daripada Profesor-profesor dari luar UKM.

Audit ini bermula pada hari rabu pukul 3.30 ptg di bilik seminar anatomi secara beramai-ramai. Setiap jabatan mewakilkan sekurangnya 6 orang pelajar (2 orang phd, 2 orang master tesis, 2 orang master kelas)


Kriteria pemilihan calon pelajar untuk audit
1. Mewakili setiap mode pembelajaran (PHD penyelididkan, Master Penyeldidikan)
2. 2 orang wakil untuk setiap mode

Apa yang dibincangkan?
1. Kebajikan pelajar
2. Isu-isu pelajar
3. Pelajar tempatan dan antarabangsa

Preparation sebelum audit?
1. Xperlu pun prepare
2. kalau nak prepare pun pasal komplain

Isi apa yang telah kami bincangkan?
1. SULIT
2. SULIT

Itu sahaja sedikit catitan audit

Sekian

Saturday, June 22, 2013

Utk di kongsi sedikit bingkisan dari MRMC 2013


MRMC 2013 telah berlalu. Ia akan di adakan setiap 2 tahun. MRMC adalah congress peringkat kebangsaan yang beralngsung setiap 2 tahun. ini adalah kali ke3 ia dilangsungkan dan bermaksud usia congress ini adalah 6 tahun. Congress ini menghimpunkan mereka yang berlatar belakang embriologist, obs and gyn staff, dan mereka yang terlibat dalam bahagian pembiakan.


Bengkel pra congress di ppukm.

Di bengkel ini kami belajar mengenai ooctye frez techniq. tapi aku xberapa nak paham apa main point tapi apa yang di ajar adalah teknik penyimpanan oocytes yang berkualiti. Mereka yang hadir dalam 20 orang peserta yang terdiri dari pelbagai latar belakang. bengkel ini sangat bermanfaat bagi embryologist. bagi siapa yang mahu menambah pengetahuan adalah bagus hadir ke bengkel ini.

pengalaman bertemu dari spain, bincang mengenai kegilaan di spain
Di bengkel congress ini, mereka dari eropah ada membincangkan mengenai kegilaan mereka yang teknolgi yang berkembang sangat pesat dan laju. improvement demi improvement di negara euro terutama di spain mereka membenarkan etika . ''they are going nut'' itu yang di sebut oleh saintis tersebut.

Berbincang dengan Prof Smith mengenai research kami di ukm


Prof Smith adalah president di fertility di asia pasific jika aku tak silap. orang penting. kami ebrbincang mengenai research yang kami lakukan dan bagaimana cara untuk meningkatkan lagi mutu dan kualiti research yang kami lakukan sekarang.

Kesimpulan dari congress

jika di salah gunakan teknologi ini, mereka gelarkan ''play god'' kerana mungkin sedikit masa lagi di masa hadapan, pasangan dapat memilih apa ciri-ciri yang mereka mahukan

Tuesday, June 18, 2013

Apakah steps untuk kahwin? perlukan check list?

Assalamualaikum WRT

 Buat yang sudah bersedia utk melangkah ke alam perkahwinan, mesti tercari-cari dimanakah perlu bermula utk ke arah pernikahan kn? baiklah, untuk urusan selangor SAHAJA boleh anda rujuk setakat tarikh 2013 ini beginilah lebih kurang

Time line~ 

6 bulan sebelum tarikh akad nikah

1. Buat appoiment dengan KLINIK kesihatan KERAJAAN dimana2 kerana result test hanya valid selama 6 bulan dari tarikh akad nikah.
2. Survey Kad kahwin (kad boleh di cetak  3 bulan atau 2 bulan sblm tarikh mjls, kedai x terima kalau sebulan je lagi)
3. Survey Catering (selalunya kene comfirm awal)
4. Survey Pakaian pengantin
5. Dapatkan tarikh akad nikah (persetujuan 2 belah pihak tarikh yg sesuai).

 3 bulan sebelum tarikh akad nikah

1. Isi borang secara online di website JAIS sila klik di sini (borang JAIS hanya valid 3 bulan sahaja)
2. Cetak Kad Kahwin (kalau nk budget buat di kedai percetakan, mmg murah.. ada semurah 20sen, kalau kedai kad kahwin mmg mahal)
3. Bila siap JAIS akan keluarkan surat kebenaran utk bernikah di luar kawasan jika di luar selangor.


Perihal JAIS

JAIS


Bagi LELAKI
1. Kene rejister dan isi online di sini 
2. Bila dah siap isi borang (dalam pdf format) sila print 2 salinan jika pasangan di luar SELANGOR.
3.Kemudian bawa ke JAIS berdekatan bersama 2 orang SAKSI borang (Saksi borang BUKAN saksi semasa nikah)
4. Kene sign bersama saksi di depan penolong pendaftar nikah (sekejap je, lepas tu saksi boleh g keje dah kalu diorg kerje)
5. Setel. 
6. Tunggu JAIS kol, x sampai seminggu surat kebenaran dikeluarkan.
7. Boleh bagi kepada pihak perempuan untuk process seterusnya di pihak perempuan.

Sekian.. 

Wednesday, June 12, 2013

Utama kan pandangan manusia?

'Allah tidak melihat pada pakaian kamu, tapi pada hati kamu' Ini adalah hadis yang seringkali kita dengar, tapi sebagai manusia kita tidak pernah tidak membuat kesilapan. Kita sering menilai manusia, kita sepatutnya tidak menilai manusia kerana Allah yang menilai manusia. Contoh nya:- pakai jubah kalau hati busuk, buang sampah merata, cakap kasar. Kita menilai manusia itu tidak merosakkan pakaian yang baik. Kita seringakali meberi alasan kita tidak memakai jubah atau kopiah kerana kita tidak layak atau belum bersedia. bersedia? utk siapa kita bersedia? utk manusia kah? kalau utk Allah kita tidak perlu dengar manusia berkata-kata yang tidak elok tentang pakaian kita atau akhlak.
kalau tidak bersedia atau rasa tidak layak, tiada siapa pun di dunia ini layak memakai pakaian sunnah nabi sampai kiamat. Maka, pakaian sunnah akan pupus. Manusia sepatutnya menggalakkan lagi pakaian sunnah bukannya memandang rendah. bagi mereka yang seringkali mengata mereka yang memakai pakaian sunnah telah rugi akan 3 perkara. 1. Pahala memakai pakaian sunnah 2. Mendapat syafaat nabi dan di cintai nabi 3. Mendapat dosa kerana mengutuk. Hidupkan lah sunnah nabi, jika bukan anda? siapa lagi..

Abraham in Search for the Truth (Less expose story)

The Birth of a Great Prophet Ibrahim was born in a house of idolaters, in the kingdom of Babylon. His father Aazar was a well-known idol sculptor that his people worshipped. As a young child, Ibrahim used to watch his father sculpting these idols from stones or wood. When his father was done with them, Ibrahim would use them as toys, riding on their backs, and kicking them at times. Then after a while, he would see these same statues in the temple, and people prostrating in front of them! Ibrahim asked his father: "Why do you take these toys to the temple?" His father said: "They are statues that represent our gods. We worship them, we ask favors from them, and we offer them presents." Ibrahim’s mind rejected this idea, and he felt repulsion towards the idols.
Ibrahim Confronts his People and Rejects their Idols He left his father after he lost hope to convert him to the right path, and directed his efforts towards the people of the town, but they rejected his call and threatened him. By Allah, he said, I shall plot a plan to destroy their idols. He knew that a big celebration was coming soon, where everybody would leave town for a big feast on the riverbank. After making sure that nobody was left in town, Ibrahim went towards the temple armed with an ax. Statues of all shapes and sizes were sitting there adorned with decorations. Plates of food were offered to them, but the food was untouched. "Well, why don’t you eat? The food is getting cold." He said to the statues, joking; then with his axe he destroyed all the statues except one, the biggest of them. He hung the ax around its neck and left.
How big was the shock when the people entered the temple! They gathered inside watching in awe their gods broken in pieces. They wondered who might have done this? Then they all remembered that the young Ibrahim was talking evil of their idols. They brought him to the temple and asked him: "Are you the one who has done this to our gods?" Ibrahim said: "No, this statue, the biggest of them has done it. Ask them if they can speak." "You know well that these idols don’t speak!" They said impatiently. "Then how come you worship things that can neither speak nor see, nor even fend for themselves? Have you lost your minds?"
They kept silent for a while, for he got a point there. Their minds and their senses were telling them that the Truth is with Ibrahim, but their pride prevented them to accept it, and reject the idols they were worshipping for generations. This they thought would be total defeat. They started yelling at him and shouting: "Burn him! Burn him! Take revenge for your gods !!"